Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

неділю, 27 січня 2013 р.

Акція "Пам'ятай про Крути!" Братства ОУН-УПА

29 січня 2013 року  об 11 годині дня, у місті пройде акція "Пам'ятай про Крути!" за ініціативи Братства ОУН-УПА.
На могилі січових стрільців пройда панихида по загиблих її проведуть священники УПЦ КП.
Запрошуються всі патріоти Січеславщини. що пам'ятають і несуть цю пам'ять через сторіччя.
Цей захід вже став традиційним.  Кожного року проводиться у нашому місті в цей день і на цьому місці.
Нагадаю, що могила січовим стрільцям знаходиться біля історичного музею на території меморіалу загиблим при визволенні Дніпропетровська від нацистів Німеччини.


.Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищемКрути та поблизу селаПам'ятне, за 130кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. 
Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 людей були ними страчені. На похороні у Києві біляАскольдової могилиголова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина (нагадаю, що сьогодні 27 січня день народження цього поета, оспівувача УНР, що пізніше став оспівувати радянський лад)присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти»
Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. 2006року на місці бою встановлено пам'ятник


Немає коментарів:

Дописати коментар