Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

неділю, 9 серпня 2015 р.

ПАМ'ЯТНИК РЕВОЛЮЦІОНЕРУ, ЩО ЗАЛИШИТЬСЯ В МІСТІ НА СВОЄМУ МІСЦІ



Пам'ятник Булигіну А. Я., Дніпропетровськ

Єдине, що треба буде поправити це табличку, бо на ній накписано що він не Якович. а Янісович...

Пам`ятник Булигін Андрію Яковичу розташовується на однойменній вулиці між станціями метро «Вокзальна» і «Метробудівників». Молодого героя увічнили ще в 1927 році - це найперший пам`ятник, який з`явився в Дніпропетровську , присвячений учаснику революційних подій 1905 року.

Історія Булигіна Андрія

Трагічна біографія юного робочого металургійного заводу міста Катеринослава почалася з революційних таємних зібрань кінця 1897 року. Тоді в молодій людині дозріває дух протиріч і явне бажання боротися за свободу і справедливість. Не досягнувши і 20 років, Булигін починає давати публічні виступи перед простими фабрикантами й робітниками заводу. Керівництво зауважує в ньому великий потенціал і роль його в революційних планах стає все значніше.
Стрімка партійна кар`єра оратора Булигіна переривається незвичайним чином. У віці 22-х років у нього діагностують пізню стадію туберкульозу. Булигін переїжджає в більш південний Маріуполь до прибережної зони Азовського моря і солоного повітрю. Але спроба оздоровити хворі легені виявляється марною, він помирає на руках своїх однодумців в 1906 році.

Революційні пам`ятники Дніпропетровська

Пам`ятник юному революціонеру на вулиці Булигіна - це єдиний пам`ятник, який спорудили на його честь. Поруч з сусідньої школою прихований великий камінь, за легендою, саме на ньому виступав молодий революціонер перед робітниками заводу. В цілому Дніпропетровський район по-справжньому переповнений всякого роду пам`ятниками, бюстами (Бабушкіну І. В.) та парками, створеними на честь революційних подій. Факт пояснюється тією обставиною, що район знаходиться поблизу кількох великих підприємств. Заводи існують з кінця 19 століття, виховавши кілька поколінь революційного пролетаріату.

http://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/75147_pamyatnik-bulyginu.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар