Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

понеділок, 16 вересня 2013 р.

ЯК ОБІКРАЛИ НАШЕ МІСТО НА 42 МІЛІОНИ


Автор: Ольга Юдина
Журналистка (Днепропетровск)
и Виталий Теплов, «фрАза»
Если судить по реальным рыночным ценам, Днепропетровск лишился имущества и земли на полтора миллиарда гривен. Грандиозная схема в стиле Остапа Бендера, похоже, имеет все признаки коррупции и злоупотребления служебным положением в особо крупных размерах...
Співробітники Жовтневого районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, розташованого на вулиці О. Гончара, сьогодні в паніці.
- Тиждень тому до нас  прийшли невідомі чоловік і жінка і сказали, що купили приміщення, в якому ми працюємо . Показали документи. Схоже, здивувалися, побачивши, що приміщення не пустує. А це приміщення - комунальна власність, ми підписали договір оренди до 2015 року , - розповідають працівники центру.
Розуміючи, що міське майно не може просто так переходити до рук приватних осіб, соцпрацівники написали звернення до міської та районна ради. Відповідей немає. Але ми готові пояснити, що ж насправді сталося з міською власністю. Її, схоже, повели за рішенням суду.
Відразу 96 об'єктів
Реєстр судових рішень, якщо вміти ним користуватися, - річ корисна. Наприклад, у ньому є рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 24 липня 2013 року, згідно з яким 96 об'єктів нерухомості в центрі міста (в тому числі і приміщення, в якому поки ще знаходиться центр соціальних служб) відразу виявилися в руках якогось ТОВ «Соляріс» .
З тексту судового рішення випливає, що оцінна вартість об'єктів складає 42543000 856 гривень. Це ті гроші, які вже не потраплять до міського бюджету. А могли б, якби будівлі і приміщення продавалися за ринковими цінами , та ще й через аукціон. Суд вирішив, що вартість квадратного метра приміщень в центрі міста тягне на  500-900 гривень.  Але як пояснили нам ріелтори, справжня вартість такого метра - від 10 до 21 тисячі гривень. А якщо озброїтися калькулятором і приплюсувати вартість земельних ділянок, то  загальну суму збитків можна оцінити як мінімум в  1-1,5  мільярда гривень .
Як же так? Пам'ять підказує, що спеціально для збереження міського добра було створено спеціальне комунальне підприємство міськради «Бюро з обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю». Очолив його авторитетний депутат міськради пан Гуфман. Він неодноразово пояснював журналістам, що головна його мета - «підбирати і складувати» на своєму балансі всі належні місту приміщення, щоб, не дай бог, вони не загубилися, приносили дохід від оренди і не пішли на сторону шляхом банкрутства комунальних підприємств та відповідних рішень судів .
Так хто ж допустив, що центральна частина міста була так нахабно і цинічно пущена з молотка?Інформація, яку нам вдалося зібрати, на жаль, як нам здається, не залишає можливості для сумнівів. Схоже, перед нами - грандіозна афера, прецедентів якої в Дніпропетровську ще не було.
«Винуватець» торжества
У місті - більше сотні комунальних підприємств. Є, наприклад, КП «Спеціалізований ремонтно-будівельна дільниця» (далі - «СРСУ»), що знаходиться в структурі департаменту ЖКГ та капбудівництва. Судячи по руху грошових коштів по рахунках КП, наприклад, у 2008 році воно займалося ремонтами житлових будинків. Платник - департамент ЖКГ, обсяг платежів - до мільйона на рік.
І раптом восени 2012 року на малярів-покрівельників СРСУ звалилося неждана щастя.Виконком міськради забирає у КП Гуфмана і передає на баланс СРСУ величезна кількість будівель і приміщень у центрі міста. Навіщо? І куди дивився Гуфман?
Відповідь знайшлася рівно через місяць - у грудні 2012 року Господарський суд почав провадження у справі про ... банкрутство КП «Спеціалізований ремонтно-будівельна дільниця». Виявляється, будівельні бригади КП примудрилися заборгувати якимсь приватним підприємствам-кредиторам майже 67 мільйонів гривень. І, згідно з рішенням суду, розплатилися за боргами тільки що переданими йому міськрадою будівлями та приміщеннями в центрі міста. Всі вони дісталися ТОВ «Соляріс». Від імені СРСУ папери підписував його директор Володимир Туренок. «Що ж таке? Як же так? »- Кинулися ми до нього з питаннями ...
- А я вже давно не директор цього підприємства , - відповідає Туренок.
- Як давно, адже суд був недавно?  - цікавимося.
- А що це змінює? Давно. Тому нічого не знаю. Хто новий директор - теж не знаю,  - каже Володимир.
Ознаки афери?
Якщо вчитатися в численні судові рішення, в яких фігурує КП «СРСУ», то напрошуються певні припущення про те, що процедура його банкрутства має певні ознаки фіктивності.
З'ясовується, що першим, так би мовити, «кредитором» комунального СРСУ було ТОВ «Домінанта», яке поставило в 2007 році комунальникам якийсь товар. КП його, як зазначено в договорі, протягом п'яти днів не сплатило і стало боржником. Питається, чому «Домінанта» п'ять років терпіла і претензій не пред'являла? Напевно, для того, щоб поступитися свої кредиторські вимоги новому гравцю - підприємству «Агроінвест-Україна»?
Потім стає ще смішніше. У 2006 році якесь ЗАТ «Еколенд» нібито передало СРСУ товар на майже 6 мільйонів гривень «для реалізації». Комунальники його не реалізували і стали двічі боржниками. Але «Еколенд» теж претензій не виставляє, а передає своє право на стягнення заборгованості фірмі «Фуд-Сервіс Дніпро».
А ремонтно-будівельне комунальне підприємство входить в раж і купує в 2011 році щось незрозуміле у ТОВ «Макаді», і знову на кілька мільйонів. Як ви вже зрозуміли, «Макаді» теж поступається своє право на борг - ПП «Інфоспектр».
Ось що ми бачимо в сухому залишку. Перше: кредиторські вимоги засновані не на матеріальних цінностях, а на наданні «послуг», наприклад, «з реалізації». Послуги до справи не пришиєш і не перевіриш. Друге: дуже схоже, що борги КП «СРСУ» минулих років просто оформлені заднім числом. Третє: початкові фірми-кредитори ретельно виводяться із судових процесів, щоб їм і питань ніхто не задавав.
А далі процес пішов за накатаними судовим рейках. У грудні минулого року за заявою ПП «Інфоспектр» госпсуд відкриває справу з банкрутства «СРСУ». 10 січня 2013 вводиться процедура розпорядження майном боржника, розпорядником призначається арбітражний керуючий Олександр Барановський. 4 березня суд отримує реєстр вимог кредиторів, підписаний (само собою, після вивчення, як зазначено в рішенні суду) «вже не директором» Володимиром Туренко.
Кредиторами виступають згадані вище ПП «Інфоспектр», ТОВ «Агроінвест-Україна», ТОВ «Фуд-Сервіс Дніпро» та Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
16 квітня судом відкривається ліквідаційна процедура СРСУ. Ліквідатором призначається Наталія Саричева. 11 липня за клопотанням останньої активи КП звільняються з податкової застави.
View  Що вкрали у міста?  in a full screen map
І відразу ж, 16 липня, відбувається друга заміна кредиторів: «Агроінвест-Україна» і «Фуд-Сервіс Дніпро» поступаються свої права ТОВ «Соляріс». Борги перед фондом соцстраху погашаються, кредиторів залишається два: «Інфоспектр» і «Соляріс». Останній очолює комітет кредиторів.
Суд, поінформоване про те, що за рішенням комітету кредиторів укладено мирову угоду, призначає розгляд по справі на 24 липня 2013 року.
А тепер - увага! Пряма цитата:  «Явку представника Дніпропетровської міськради визнати обов'язковою , - значиться в рішенні суду. Ця вимога пояснюється так: -  Суд дійшов висновку про доцільність участі представника міськради з метою з'ясування думки органу місцевого самоврядування, який уповноважений територіальною громадою міста управляти комунальним майном » .
24 липня мирову угоду в присутності представника міськради затверджується судом.Відповідно до угоди дуже добру ТОВ «Соляріс» погоджується замість заявлених в позові 67 мільйонів взяти всього 96 будівель і приміщень на 42 мільйони. А ПП «Інфоспектр» погоджується почекати три місяці, щоб отримати свою частину боргу грошима - 493 512,40 гривні. Більше того, у мировій угоді намічені заходи щодо відновлення доброго імені КП, його платоспроможності (реструктуризація, звільнення від неефективних видів діяльності і заміна їх економічно ефективними, взяття кредитів). Представниця міськради заявила, що міськрада з вимогами ознайомлений і проти нічого не має!
«Судом пояснення представника міської ради прийнято до уваги» , - записано в рішенні суду.
Дійові особи
Про те, що місто стоїть на порозі грандіозного шухеру, можна було припустити в грудні 2011 року, коли в крісло начальника КП «Бюро з обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю» сіл хтось В'ячеслав Ткаченко, змінивши на цій посаді Геннадія Гуфмана, який розсудливо віддав право підпису і залишив за собою тільки право контролю - посаду голови депутатської комісії з питань комунальної власності.
- Мені ж гроші заробляти потрібно. Я став розуміти, що мої захоплення, моє бажання допомогти бюджету йдуть мені на шкоду, і пішов , - так пояснив нам своє рішення Гуфман півроку тому. -  Але людина на моєму місці - хороший, перевірений .
Плюс до «перевіреній людині» через сесію міськради провели рішення про те, що відтепер на баланс «Бюро ...» будівлі і приміщення будуть передаватися без участі депутатів, виключно рішенням виконкому.
Директор КП «СРСУ» теж, по всій видимості, людиною виявився надійним. Підприємство має юридичну адресу на вулиці Ударників, 6. За фактом же ділить площу з ... КП Гуфмана в будівлі на вулиці Мечникова. Якщо ви зателефонуйте до міськради і запитайте телефон СРСУ, вам дадуть номер приймальні КП «Бюро ...», де «вас з'єднають і підкажуть».
І представник міськради в суді - теж людина надійна. Це - 25-річна  Ірина Лавриненко, головний спеціаліст відділу претензійно-позовної роботи управління правового забезпечення департаменту корпоративних прав міськради (у структурі цього департаменту, до слова, знаходиться і КП - дітище Геннадія Гуфмана). Ірина - юрист молодий, але досвідчений. Не дарма ж до роботи в міськраді вона була ... директором підприємства-кредитора ТОВ «Агроінвест-Україна».
І ось ще один цікавий момент. Першу операцію з продажу дістався йому майна ТОВ «Соляріс» укладає 27 липня (субота) і вже 28 липня (неділя) отримує виписку з реєстру.А оформляє угоду приватний нотаріус Яна Семенівна Гуфман. Так-так, ви не помилилися.Законна дружина пана Гуфмана.
Мінус трамвай
Взимку по місту пішли чутки: КП «Дніпропетровський міськелектротранспорт» виганяють із займаного ним комплексу будівель по проспекту Маркса, 119 (т. зв. Першого депо).Начебто цьому противиться директор КП Володимир Легкий. Його знижують на посаді, а директорський кабінет віддають молодому бізнесменові Андрію Камінському. При ньому починають підготовку до переїзду трамвайників на проспект Калініна і перенесення ремонтної бази на вулицю Войцеховича. Навесні працівники електротранспорту сидять без зарплат, а міськрада нишком дає добро на фінансування робіт з перенесення депо і майстерень.
При цьому  діючі майстерні на проспекті Маркса - єдині в країні, що мають ліцензію на капітальний ремонт рухомого складу . А приміщення, куди буде переселено КП, для проведення таких ремонтів не пристосоване.
Що стосується директора Камінського, то він як, безумовно, теж «перевірений» людина, свято зберігає військову таємницю. Ми пишемо йому запити про долю майна КП на проспекті, він відповідає: « КП не має права вирішувати питання майна ». А 1 березня цього року віце-мер Володимир Медведчук на підставі відповіді Камінського повідомляє: «Проспект Маркса, 119а є юридичною і фактичною адресою місцезнаходження ДКП" Дніпропетровський електротранспорт ". Рішення виконкому ради або рішення міськради щодо перегляду цілісного майнового комплексу не приймалося » .
Але до цього дня всі будівлі і приміщення КП «Дніпропетровський міськелектротранспорт» вже знаходилися на балансі КП «СРСУ». А сьогодні всі вони стали власністю ТОВ «Соляріс».
Майстерні на Карла Маркса поки діють, але  скоро, здається, робити капремонти в країні буде нікому
Як все переплелося!
Захоплююче вивчення списків керівників, засновників та інвесторів, що беруть участь у банкрутство КП «СРСУ», дає підставу припускати, що поживилися в цій справі і посадові особи Дніпропетровської міськради .
ПП «Інфоспектр» деякі ЗМІ пов'язують з Геннадієм Гуфманом. Це підприємство фігурувало у схемі банкрутства (схожого з банкрутством СРСУ) Дніпропетровського державного дослідного заводу в лютому 2012 року.
КП Гуфмана «Бюро ...» є засновником ТОВ «Готельний сервіс», яке розташоване по набережній ім. Леніна, 33. За цією ж адресою розташовується ТОВ «Готель" Дніпропетровськ "», засновником якого є кредитор «Інфоспектр».
Керує ТОВ «Готельний сервіс» такий собі Роман Сорочак. Сорочак - людина непроста. Він був одним із засновників і керівників ЗАТ «Еколенд». Того самого, яке уклало договір цесії з підприємством-кредитором міського КП «Фуд-Сервіс Дніпро». Засновував Сорочак і ТОВ «Тулс», в керівниках якого значиться керівник ЗАТ «Еколенд» Антон Пащенко.
Ще Сорочак засновував підприємство «Водограй». Ще одним з засновників «Водограю» був нинішній і. о. начальника КП «Дніпроводоканал» Костянтин Орел. До «Фуд-Сервіс Дніпро» Орел має теж саме безпосереднє відношення, в минулому будучи його директором і засновником.
А ще Роман Сорочак перебував у списках ТОВ «Апостоловагромаш» ( це підприємство фігурувало у  розслідуванні  з приводу незаконного відчуження землі в області ). Знаєте, хто ще був у списках засновників «Апостоловагромаш»? Секретар міської ради Максим Романенко. Разом з Романенко «Апостоловагромаш» заснувало підприємство «Рантьє», керівником якого був такий собі В'ячеслав Степаненко. Степаненко керував і ТОВ «Норма-Харків», засновником якого був Максим Романенко. До створення «Рантьє», до слова, доклали руку підприємство «Фактор-Д» і кіпрське підприємство «Парісіфія Лтд».«Фактор-Д» спочатку перебував у Харкові (потім перебрався на вулицю Комсомольську в Дніпропетровську) за однією адресою з підприємством Максима Романенка «Юрінформ».
Близька до секретаря міської ради фірма «раньте» є засновником фірми «Д.К.О.», керує якою ... Роман Сорочак, і фірми «Терра Консалтинг», керував якою Олександр Корінний.Корінний у свою чергу був у списку засновників і керівників підприємства-кредитора ТОВ «Фуд-Сервіс Дніпро». А «Д.К.О» свого часу керував ще й Антон Пащенко, один з керівників ЗАТ «Еколенд». У списку платників податків дочірнього підприємства ТОВ «Агроінвест-Україна» - «Днепрооптбакалея» - крім Пащенко числиться і Костянтин Орел, засновник «Фуд-Сервіс Дніпро».
Пащенко та Орла пов'язує ще одне підприємство - «Управління соціального захисту ветеранів МВС України». Орел був його керівником, а Пащенко значився засновником його дочірнього підприємства «Добробут». «Добробут» засновував та Олександр Лісовий, довгий час керівний мають відношення до Максима Романенка і «Фуд-Сервіс Дніпро» підприємством «Рантьє».
Хтось Смагін Денис, один із засновників і керівників ТОВ «Агроінвест-Україна» був керівником і засновником ... ТОВ «Соляріс», якому і поступився право на борг. А такий собі Людмила Палехова числиться засновником не тільки ПП «Інфоспектр», а й ПП «Діпрі», в числі керівників якого значиться керівник ЗАТ «Еколенд» Антон Пащенко.
А ось екс-директор КП «СРСУ» Володимир Туренок був засновником фірми «ПЕК», близької, згідно з інформацією ЗМІ, до Геннадія Гуфману, та ПП «КБТ». Керував «КБТ» такий собі Микола Чорний - засновник і представник у суді інтересів ... ПП «Інфоспектр».
У списку засновників ТОВ «Соляріс» і ТОВ «Агроінвест-Україна» числиться Сергій Діденко, який разом з секретарем міськради Максимом Романенко засновував ТОВ «Апостоловагромаш».
А в списку керівників близького все до того ж Романенко підприємства «Фактор-Д» свій час значився нинішній директор КП «Дніпропетровський міськелектротранспорт» Андрій Камінський.
Молодий юрист міськради Ірина Лавриненко була засновником ПП «Центр Пекарський».Разом з нею в списку фігурує Тетяна Бабець, засновник ПП і ТОВ «Агробудсервіс-універсал», що знаходиться в Дніпродзержинську за адресою: пр. Леніна, 56. За цією ж адресою зареєстровано ТОВ «Агроінвест-Україна», підприємство-кредитор. Це ще один доказ зв'язку юриста міськради з підприємствами-кредиторами.
З цього будинку сьогодні виганяють працівників центру соціальних служб
Післямова
Безперечним в цій статті є те, що  місто вже поніс величезний матеріальний збиток у результаті діяльності (і бездіяльності) посадових осіб міської влади . Вся  інша інформація про те, як переплелися службові та комерційні інтереси зазначених посадових осіб, - це не твердження, а наша добровільна допомога прокуратурі, яка, безсумнівно, спробує розплутати клубок хитросплетінь . Нам останні роки часто розповідають про те, що містом і областю відтепер керує «команда», що йде «ефективна командна робота». У самому понятті «команда» - ніякого негативу немає. Зате є командна відповідальність, і це правильно.
Тепер дніпропетровській команді потрібно розібратися в своїх рядах. І прийняти рішення про те, хто візьме на себе відповідальність за розграбування міста. І яку понесе за це відповідальність ...
http://lnx.fraza.ua/analitics/12.09.13/175770/dnepropetrovsk_obokrali_na_42_milliona_minimum_.html

Немає коментарів:

Дописати коментар