Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

неділю, 13 жовтня 2013 р.

ПОТРІЙНЕ СВЯТО ВІДЗНАЧИЛИ У СІЧЕСЛАВІ 13 ЖОВТНЯ

Цього дня, кажуть, ходили хресним одом представники УПЦ МП нашого міста. та чи відзначали вони це свято, як потрійне свято для українців? Навряд.




Для українців це свято найбільш шануєме з давніх часів. В козацьку добу свято Покрови, що захистила свій народ від нападників відзначався завжди в наших краях.
Козаки ставили церкви набільше саме Покрови Пресвятої Божої матері, аби вона захистила їх та народ український від різного роду загарбників.
З тих саме часів і вважється вона покровителькою козацтва і всякого воїнства.
Навіть наша держава нещодавно видала указ, що цією владою забутий зараз, назвавши цей день Днем Зброї. Яка зброя? Та що з них візмеш з невігласів, що не розуміють основного, що Покрова не зброю прославляє, а мир і життя!
   Так сталось, що Україна багато разів намагалась відновити свою державність і коли 1941 року було зачитано і проголошено про таке відновлення, ніхто не думав, що воно дістанеться просто так. Тоді у 1942 році біля Сталінграду німці майже його захопили, а  на теренах України була закладена армія УПА, що повстала проти нацистів і почала діяти активно у 1943 році.
    Наказом Шухевича, днем заснування УПА вважається саме свято Покрови Божої Матері. Це давало спорідненість до козацького звичаю армії УПА, що вилилось у продовження традиції визволення і захисту українців від різного роду загарбників. Тому, коли зайшла сталінсько-бєрієвська  армія НКВД, аби знову наводити сталінський лад на теренах України, ці загони змушені були боротись і проти нього. Війна ця йшла не на життя, а на смерть. Кожен вояк УПА знав, що вороття не буде, але йшов і гинув. Надзвичайно довга війна. Навіть з национал-соціалістами Німечини СРСР воював всього 4 роки, а з УПА  не міг впоратись більше 10 років. Наіть у 1992 році був прийнятий окремий Закон України про так званих ветеранів ВВВ, де ветеранами тої війни стали вважатись ті, що воювали до 1954 року! Вперше було визнано, що то була таки війна, а не боротьба проти бандитів, що пропагувала КПРС свого часу. З того часу і потрапили  до лав ветеранів ВВВ бійці спецпідрозділів НКВД, що перевдягненими у однострої УПА знищували українців. а зними охоронці концтаборів ГУЛАГу, що знищували Норильське та Карагандинське повстання політв'язнів цих таборів. Ті, що давили танками старих, жінок та дітей, в тих таборах.
Нещодавно почув від представника Партії Реігонів таку фразу. що козаком є не той, що кашкета надягнув, а той, що Батьківщину захищав! Звісно ця жіночка кажучи таке, натякала про цих ветеранів ВВВ, та ті, хто знають справжню історію сприймали це, саме, як віддавання належного козакам гетьманської доби, воякам УНР, повстанцям 20-30-х років і також воякам УПА. що бились за Україну!
Слава Україні! Героям слава!


 >

Нижче подана інформація з ЛЕЛЕКИ


От і відбулася ця подія – День українського козацтва. Як ми і повідомляли в анонсі,  13 жовтня в славному місті Січеславі (Дніпропетровську) о 16:00 біля пам'ятника молодому Шевченку почалося свято. Після мітингу, де лунали промови і декламувались вірші, відбулася смолоскипна хода, ініціатором її стало  молодіжне крило ВО «Свобода» в Дніпропетровській області, яким керує Кирило Дороленко. У заході взяли участь представники громадських організацій патріотичного спрямування Січеславщини, громадські активісти. Серед присутніх виділялась молодь з Дніпропетровська, Новомосковська, Павлограда і Дніпродзержинська, яка представляла громадський рух «Лелека», і була організована на цю акцію членом координаційної ради Артуром Литвиненком. Пропонуємо вашій увазі фото- і відеорепортаж з місця події.














































Немає коментарів:

Дописати коментар