Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

вівторок, 16 липня 2013 р.

День Обєднання Армій ЗУНР та УНР та День прийняття декларації про суверенитет України відзначили у Січеславі

   Сьогодні на могилі січових стрільців-вільних козаків, що загинули в боротьбі проти червоно-махновських банд і поховані біля історичного музею. Саме тоді наше місто було переіменоване з Катеринослава на Січеслав.
   Це вже втретє в нашому місті відзначають День злуки армій ЗУНР та УНР.
   Єдине в нашому місті був створений спільний загін січових стрільців -вільних козаків під керівництвом Самокіша.
   Від початку була панихида за загиблими героями, відправлена УПЦ КП.
   Потім покладання квітів з хвилиною мовчання та віступи істориків та крєзнавців про ці події та події що ми були майже всі свідками у 1990 році - проголовшенні Декларації про суверенітет України.
Фото звіт та відео дивіться.






















   




У Дніпропетровську відзначили День військової злуки України

ЗАВАНТАЖИТИ
У Дніпропетровську відзначили День військової злуки України
РОЗМІР ШРИФТУ 
У вівторок увечері у Дніпропетровську з ініціативи громадських організацій святкували річницю об’єднання армій ЗУНР і УНР. За словами організаторів, подія, що відбулася 16 липня 1919 року, ознаменувала політичну та військову єдність та зміцнення сили українців у визвольній боротьбі.

На урочистості, які проходили біля братської могили воїнів УНР, що на Жовтневій площі, зібралось близько півсотні дніпропетровців – представників громадських організацій та політичних партій, громадських активістів.

Учасники зібрання поклали квіти до могили вояків та виступили з промовами. Історики ділились із присутніми маловідомою інформацією про події 1918-1919 років в Україні й на Катеринославщині, зокрема. Активісти також поіменно згадали командирів усіх формувань армій УНР та ЗУНР, які брали участь у військовій злуці.

«Сьогодні ми зібрались біля могили вояків УНР, січових стрільців, які загинули в боях за визволення Катеринослава від махновців. Ми зібрались у день 13-ої річниці проголошення Декларації про державний суверенітет і в річницю об’єднання військ ЗУНР і УНР в єдине військо, яке повстало проти більшовиків і денікінців. Ми хочемо пом’янути молитвою тих, хто загинув за українську справу в далекі буремні часи. Це визначальні дати, які дають нам право говорити про те, що українська справа незнищенна», – зазначив Радіо Свобода один з організаторів заходу Анатолій Сокоринський.

Панахиду за загиблими бійцями УНР відслужили священики УПЦ Київського патріархату.

У центрі Дніпропетровська, в районі Жовтневої площі, розташоване одне з небагатьох у краї поховань вояків УНР, загиблих на Придніпров’ї під час визвольних змагань 1918-19 років. Пам’ятний камінь на цьому місці відновили на початку 2012 року , до цього його тричі знищували невідомі.http://www.radiosvoboda.org/content/article/25048195.html


Немає коментарів:

Дописати коментар