Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

четвер, 18 червня 2015 р.

ЗЕМЛЯ УЧАСНИКАМ АТО

четвер, 18 червня 2015 р.

YAN_6069

У Дніпропетровську жоден з учасників АТО не отримав землю

У червні минулого року Держземагентство України виступило з ініціативою про першочергове надання земельних ділянок учасникам АТО і сім'ям загиблих в зоні бойових дій.Ініціативу підтримав уряд, а місцева влада пообіцяла всіляке сприяння в питаннях виділення землі. При цьому в Дніпропетровську досі жоден учасник АТО так і не отримав обіцяну землю у власність. 

YAN_6066 

Вся справа в  зонінг

Ще в минулому році можна було спокійно приватизувати земельну ділянку, а ось в цьому - поки не вийде. У Дніпропетровську діє мораторій на передачу землі у власність.
Справа в тому, що з 1 січня 2015 року згідно з законом «Про регулювання містобудівної діяльності» місцевій владі забороняється передавати землі у власність або користування під забудову, якщо немає детальних планів територій або затверджених планів зонування території міста (зонінг).
У Дніпропетровську таких містобудівних документів не виявилося. Правда, в місті є кілька розроблених детальних планів на окремі ділянки, робота в цьому напрямку ведеться, але щоб «покрити» планами всю територію міста, знадобиться не менше 20 років. Так що цей варіант в найближчій перспективі свідомо нездійсненний.
А от прийняти зонінг цілком реально, тим більше, що проект був розроблений ще в 2013 році. Але тоді місцеві чиновники не знайшли коштів, щоб профінансувати завершальні роботи над проектом, і зонінг так і не знайшов статус затвердженого документа. Тим часом саме зонінг визначає функціональне призначення тієї чи іншої земельної ділянки і встановлює, що можна на ньому будувати, а що не можна.
Передчуваючи великі проблеми в земельній сфері через відсутність зонінгу, депутати Дніпропетровської міськради ще минулого року зверталися до Верховної Ради з проханням внести зміни до закону з метою призупинити мораторій на виділення землі. Але запити залишилися без відповіді. Тепер, коли місто опинилося на межі колапсу у містобудівній та земельній сфері, було прийнято рішення в терміновому порядку прийняти цей важливий містобудівний документ.
1_600
«Якщо не вжити зонінг, то вся містобудівна життя в місті буде паралізована, - прокоментував головний архітектор Дніпропетровська Дмитро Волик. - Без зонінгу місто позбавляється законних підстав для передачі земельних ділянок під забудову. І, в першу чергу, воїнам АТО, яких міська влада обіцяла безперешкодно забезпечити землею ».
Зараз план зонування території міста вже пройшов узгодження на Містобудівній раді, а в липні буде винесено для затвердження на сесію міськради.
1427297044_25.3.15-rublevskii
«Після затвердження документа мораторій на відведення землі в місті буде знято. А це значить, вже на наступну сесію міськради будуть винесені проекти рішень про затвердження проектів землеустрою та передачу земельних ділянок у власність.Також будуть виноситися проекти рішень на розробку техдокументації з відведення нових ділянок землі », - повідомив Вадим Рублевський, депутат міськради, член постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин.
Але це далеко не єдина проблема, з якою довелося зіткнутися учасникам АТО, бажаючим отримати землю в місті.
Колгосп 2

У списку претендентів на землю - понад 700 учасників АТО

На даний момент в Дніпропетровську 732 учасника АТО хотіли б отримати землю в межах міста. Мова йде про земельну ділянку розміром 10 соток під індивідуальну житлову забудову, що передбачено ст. 121 Земельного кодексу України. При цьому місцева влада підкреслюють: ділянка надається бійцям АТО безкоштовно, а процедура оформлення землі передбачає режим найбільшого сприяння  Але влада лукавлять.
Відповідно до Земельного Кодексу, а також Конституції України будь-який громадянин країни має право на безкоштовне отримання земельної ділянки у власність.Тобто незалежно від того, чи є він учасником АТО, безкоштовна земля йому покладена по праву і оформляти її потрібно за стандартною процедурою, прописаною законом. Виходить, що у бійців АТО немає ніяких привілеїв. Єдине, на що вони можуть розраховувати, - це на першочерговість при отриманні землі.
«Проблема в тому, що учасники АТО соціально не захищені на законодавчому рівні, - говорить Наталія Вежбицкая, заступник начальника Управління корпоративних прав департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міськради.- Така категорія, як «учасник АТО», не прописана в жодному законодавчому акті, як і офіційний порядок передачі землі бійцям. Тому їм доводиться оформляти всі документи на землю в єдиному законодавчому полі. А процедура ця, як відомо, складна, тривала і затратна ».
 І все ж для дніпропетровських учасників АТО місцева влада передбачили пільги, правда, тільки на розробку технічної документації. Для цього в місті визначено 3 землевпорядні організації (Центр державного земельного кадастру (ЦГК), «Бізнес-Експерт», «Геоінфо»), де роботи для бійців виконуються за пільговими тарифами. Якщо звичайний заявник платить за розробку проекту землеустрою від 3,5 до 7 тис. Грн, то для бійців АТО це обійдеться в 1,2 тис. Грн. А ось терміни - згідно із законодавством: протягом 6 місяців, хоча землевпорядники намагаються скоротити процес.
Тим часом список претендентів на землю постійно зростає. «Крім тих, хто зараз значиться в реєстрі, - розповів Вадим Березень, заступник начальника Управління корпоративних прав міськради, - 200 бійців вже отримали дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва житлового будинку. Однак через мораторій на передачу землі ніхто з них так і не отримав ділянку у власність.Всі чекають затвердження плану зонування території міста, після чого «земельне питання» буде розморожений ».
34_big
За словами Вадима Березня, в Дніпропетровську спостерігається брак вільної землі під забудову. Ще в минулому році, розповів чиновник, бійцям на вибір пропонувалося 200 ділянок у різних районах міста. Зокрема, 25 ділянок в АНД-районі, близько 40 ділянок на Ігрені, 42 - в Краснопіллі і т. Д. На даний момент вибір обмежений землею в селищі Таромське. Це досить великий масив землі, де для бійців підготовлено приблизно 500 ділянок під житлове будівництво. На цьому місці цілком може вирости цілий житловий селище. Як тільки буде затверджено зонінг, 500 учасників АТО зможуть оформити ці наділи у власність.
Вадим Березень стверджує: якби існувало хоча б одну постанову уряду, що регламентує виділення землі учасникам АТО, земля виділялася б набагато швидше і у великих обсягах.

YAN_6065

Чи вистачить міської землі на всіх учасників АТО?

Протягом останніх років міська влада не втомлюються повторювати, що вільної землі в місті практично не залишилося. Але чи так це насправді?
«Говорити про те, чи є вільна земля в місті чи ні, можна тільки на підставі інвентаризації землі. Але така інвентаризація в місті не проводилася. Як наслідок, Дніпропетровськ досі не розташовує банком даних про порожніх земельних ділянках », - говорить Вадим Рублевський. А це ускладнює процес виділення і вибору наділів. В результаті учасникам АТО доводиться або задовольнятися тим, що пропонують, а це далеко не найцікавіша земля для забудови, або шукати сподобався ділянку самостійно.
Тим часом експерти кажуть, що земля в місті є, але тільки для обраних.
Жуков
Про це можна судити і по сотнях проектів землевідведення, які виносяться на кожну сесію міськради. Так, на травневій сесії, каже депутат міськради Сергій Жуков, з майже 2 тисяч заявок на виділення земельних ділянок тільки 15 - від учасників АТО. «У той же час, - говорить депутат, - міські чиновники та їхні родичі« забронювали »собі більше 80 земельних ділянок».
Депутат вважає, що учасники АТО не отримують відповідної підтримки з боку міських чиновників. А саме від їх бажання і волі залежить забезпечення солдатів землею.

Знай свої права!

 Ст. 121 Земельного кодексу гарантує громадянам України право безкоштовного надання земельних ділянок в таких розмірах: 
- для ведення особистого сільського господарства - не більше 2 га;
- Для ведення садівництва - не більше 0,12 га;
- Для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд:
* У селах - не більше 0,25 га;
* В селищах - не більше 0,15 га;
* В містах - не більше 0,10 га;
- Для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 га;
- Для будівництва гаража - не більше 0,01 га;
- Для ведення фермерського господарства  в розмірі земельного паю.
Згідно  ч. 4 ст. 116 ЗКУ  передача ділянок у межах норм, визначених ЗКУ, провадиться один раз по кожному виду використання. Це означає, що кожен українець за законом може отримати у власність всі шість ділянок різного цільового призначення.
Про те, який податок на нерухомість будуть платити дніпропетровці з 1 липня, читайте  тут . Про те, яка ймовірність отримати безкоштовний земельну ділянку в Дніпропетровську - тут . А про те, як бійцеві АТО отримати статус учасника бойових дій -  тут .
Валентина Троцька

Немає коментарів:

Дописати коментар