Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

пʼятницю, 26 червня 2015 р.

БИТВА ЗА ПЕРЕМОГУ НАД КОМУНІЗМОМ-РАШИЗМОМ

     Саме переіменування комуняцьких назв і є тою битвою, яку в першу чергу потрібно вигравати.
   Наше місто зупинилось в цьому питанні на рівні початку 90-тих років. В той час як в тій же нині рашистській Росії вже давно все переіменоване. то нам їх агентура починає нам чинити спротив. Саме вони визначились, що це головний напрямок. аби застовбити назавжди тут панування імперії гноблення і панування, задля відтворення тюрми народів, якою всі роки була Росія для всього світу, а для українців була першим рабовласником і вбивцею...
    Вони самі нам намітили кроки які маємо здійснити в першу чергу. Тож ідемо ними не зупиняючись














Лица надрукували свої враження від побаченого.

Сьогодні в дніпропетровському міськраді проходило засідання комісії з перейменування.

Преіменованіе - це складно, тому що складно досягти консенсусу. Коли ти живеш на вулиці імені Пупкіна і ніяк не можеш це виправити - це одне.А коли хтось хоче перейменувати Пупкіна в Іванова, інший - в Сидорова, а третій - у вулицю Примирення - це інше. Всі сваряться і кричать, намагаючись довести, що їхній варіант найправильніший.
На сьогоднішньому засіданні було не так багато людей: 25 членів комісії, десяток журналістів, з яких більшість пішло через 20 хвилин після початку, кілька громадських діячів та мешканців міста. 
Через малу кількість прийшли на засідання комісія вирішила голосувати більшістю присутніх.
Відразу ж на початку засідання декан істфаку ДНУ і член комісії Светленко Сергій Іванович попросив пресу висвітлювати події правильно.За його словами, більшість інформації про процес перейменування в ЗМІ неправдива. 
Він же в процесі давав історичні довідки та пояснення, чому потрібно для вулиць потрібно вибрати саме такі назви. 
Незважаючи на запевнення Светленко про те, що всі члени зійшлися на думці, і вироблені конкретні пропозиції, час від часу на засіданні починався ожілённий суперечка, крики і словестние перепалки.


Тому комісія вирішила голосувати по частинах. На сьогодні - 10 об'єктів, яким планують повернути старі назви і 35 тих, яким придумали нові. Всі знаходяться в центрі міста.
Комсомольському острову хочуть повернути назву Монастирський.Вулицю Гопнер зробити вітальню, Червону - Троїцькій, 22 партз'їзду - Вознесенської, Жовтневу - Соборній. Вулицю Жуковського перейменують на вулицю Василя Жуковського, Чекістів - в Переможне, Дем'яна Бєдного - в Успенську, а Куйбишева - в Гімназійний.
За повернення старих назв комісія голосує бадьоро і майже без суперечок, а от кожен новий топонім викликає хвилю обговорення. Масла у вогонь підливають і мешканці вулиць, які прийшли на засідання: прийшла на збори мешканка міста наполегливо істерії про те, що вона не хоче жити на проспекті Нігояна, а хоче - на Калініна.
«Ви себе послухайте: Нігояна! Людина, яка не має відношення до проспекту! Ми за законний спосіб. Порушено сім законів України, і це буде оскаржене. Не чекайте це питання вирішеним », - кричала вона. 
Знову голосують з перервами на історичні лекції. Хтось бере слово, і коротко, буквально хвилину (що дуже дивно тут) говорить про те, що треба не спиратися на особистості. 
Знову історичний екскурс і розповідь про те, як топоніміка впливає на масову свідомість народу. «Причина розколу України - відсутність аристократичним еліти», - говорить декан істфаку ДНУ, все аплодують.Не зрозуміло, їм дійсно подобаються ці відступи або вони просто хочуть швидше закінчити.
20 хвилинний історичний екскурс, присмачений роздумом про українській ідеї та релігії Сергія Светленко закінчується словами Сергія Карнози про те, що на засідання люди прийшли голосувати, а не слухати лекції. 
Знову голосують: Проспект ім. газети «Правда» перейменувати в просто проспект Правди - всі задоволені. Якась жінка починає говорити про узурпацію влади і вимагає референдум. Її запевняють, що внесуть це питання на голосування в міськраду. 
Бере слово мешканка Косіора, яка розповідає, що за результатами її опитування на 20 осіб більшість хоче нейтральні назви: «менше політики, нових і старих героїв». У відповідь Сергій Карноза розповідає, як за часів Партії Регіонів мешканці побили активістів за пропозицію перейменувати Косіора в Богдана Хмельницького. Знову суперечка.
Під кінець суперечки починають набридати, поетоу голосують швидко.
Карла Маркса на Дмитра Яворницького, Кірова на Олександра Поля, Петровського на Мазепи. Проспект Ілліча в Філіпа Орлика, Малиновського в Сірка. Деякі назви відправляють доопрацьовувати.
Ворошилова в академіка Єфремова, Дзержинського в академіка Вернадського, Цеткін в академіка Моссаковського. Члени комісії потихеньку збігають.
Під кінець назвают чотири варіанти нової назви міста. Без обговорення, без голосування, просто для інформації: Днепрослав, Січеслав, Дніпро і Днепровск.
Засідання закінчується. Наступне - в п'ятницю, о 15:00, в 724 кімнаті. А ми постараємося провести відео та текстовий стрім звідти.


ЗИ
    Нажаль декілька помилок в викладеному.
     Правди на Правду ніхто не голосував. І на Косіора били свободівців за те, що хотіли переіменувати не на Хмельницького а на Богдана Ступку.
   Мешканці прйшли не протестувати проти Нігояна. а доповіли, що на Нігояна переіменували з порушенням 7 законів і що вони не проти Нігояна особисто, а проти порушення законів і взагалі не заперечують проти переіменувань.А також повідомили що церква що там стоїть не є церквою бо не має на верхівці хреста. Отже це щось відмінне від церкви і навряд має відношення до католікоса Вірменії і його керування...
  Намагання сепаратистки Клави Крещук заперечити взагалі всілякі переіменування не дали результату, бо була послана на історичну батьківщину - на Урал, де і мала б відпрацьовувати гроші Путлера,
    А загалом, сперечались, хто з українських діячів більш достойний бути увічненим.
   Ніхто не почув, начебто, прохання Євгена Гєндіна про наіменування нейтральними назвами. Проте, хоч мова українська і має більше 250-тисяч сілв, проте навряд ці слова знає все населення міста, а більш ходові вже задіяні.
   На пропозицію назвати нейтральним словом якусь вулицю, вискакують інші супротивники, що заперечують це і вимагають назвати на честь якогось міфічного святого або князя...
   Всім не догодиш, але справа в тому, що всі і журналісти також не зрозуміли. що всього лише це все пропозиції і не більше, Проте ці пропозиції науково обгрунтовані і викладеній концептуальній формі , що закладає основу містобудівної традиції. що має бути нарешті закладена в державницькому і українському варіанті, а не через панування імперій...


   Хоч окремі члени комісії і звертались до журналіств за упереджене і неправдиве висвітлення роботи комісії. проте є ще деякі побажання.
   Ще треба звернутись було до ЗМІ. щоб не перекладали назву з української на російську, як це зробили в газеті Ліца!!!
   Ми проголосували аби винести від комісії лише чотири назви : Дніпрослав. Січеслав. Дніпрою, Дніпровськ, а не так як показано на фото нижче
Про звсідання комісії дивіться відео тут


11



СПИСОК ДОПОВІДАЧА ПРОФЕСОРА СЕРГІЯ СВІТЛЕНКА


СПИСКИ ГОЛОВИ КОМІСІЇ ШЕБАНОВА ВАДИМА
Що цікаво, він вніс окрім проголосованих чотирьох назв міста свою "Дніпропетровськ", яку і закон і секція істориків і мовознавців визнала неприйнятною до вжитку. як і імперську назву Єкатеринослав, що начебто пішла від святої Катерини. проте насправді є похідною на славу імператриці Російської імперії Катерини 2 . Як він не дописав ще цю назву , і на тому дякуємо...





Найбільш нормальний список, що фіксує проголосоване є список поданий нижче в газеті "Ліца"

Списки опубликовал на своей странице в Facebook журналист Андрей Богатырёв.
«Первые два фото — принятое сегодня (26 июня — ред.), остальные три — планируемое в центре», — добавил он.

Немає коментарів:

Дописати коментар