Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

вівторок, 26 березня 2013 р.

Прапор гайдамаків


За описом , що дан нижче, для полку чорних запорожців, можна приблизно відновити і прапор для  Гайдамацького куреня  з Катеринославського кошу.(1917  РІК) що набирався в Катеринославі з гайдамацький курінь був укомплектований переважно з добровольців і справляв дуже добре враження військовим формуванням на яке спирались місцеві представники Центральної Ради  .  Звичайно до нього вступила студентська та гімназична молодь , яка не мала військової підготовки(червоні шлики)

Костянтин Гломозда[2] описує знамено чорних запорожців як чорний значок зі скошеним краєм із зображенням на лицьовому боці тризуба з написом «1-й кінний полк Чорних Запорожців». Зворотна сторона знамена містила зображення черепа з кістьми й написом «Україна або смерть».

Але ані історіограф полку Борис Монкевич, ані командир полку Петро Дяченко у своїх мемуарах не згадують зображення знамена.
Цікаво відзначити, що схоже знамено мали українські повстанці Холодного Яру в 1921–1923 роках.







проте другим міг бути державний прапор.ю як у гайдамаків Холодного яру, 
 за це каже ще одне фото 1917 року. де ми бачимо жовто-блакитний прапор, правда він згорнутий, бо вітру не було і узнати, чіи це він доволі важко.

Насправді: В честь проголошення Української Республіки в Катеринославі відбувся військовий парад.(Народная Жизнь 26.11.1917) 
То я яка тут дата? Обидві спорні між собою,але безспорне одне, фото зроблені в один день...



В лівій чвстині фото є прапор, попереду колони, на ньому чітко видно нижня частина тканини світліша. Лише синьо -жовтий прапор має такий вигляд.
Ось він курінь Гайдамаків Катеринославського кошу...
Більш докладно за цю світлину і інші за посиланням
http://sicheslavschina.blogspot.com/2012/02/blog-post_23.html


Немає коментарів:

Дописати коментар