Місто на Дніпрі. Як би його не називали в різні часи:Кодак, Половиця, Єкатерінослав, Катеринослав, Новоросійськ, Дніпропетровськ або Днєпропєтровск, Січеслав, останні
часи від Совєтів в народі живе одна єдина назва міста - Днєпр, або українською Дніпро...

вівторок, 26 березня 2013 р.

Прапор вільних козаків(реконструкція)

Формування "Вільних козаків" Катеринослава було доволі цікавим. сформований був  як червона гвардія і підпорядкований росіянину Вороб'йову(Горобцю) з декількох загонів. Прихильність його до українців та УНР зламала плани більшовиків по пануванню у місті. Проте в подальшому таки, коли був взятий військом Махна вперше Катеринослав, то Одним з них був і загін сформований в Нових Кацдаках.
В деяких джерелах вказується, що частково "Вільні козаки" таки приєднались до Армії Махна та червоних...Вочевидь це вже було за другим взяттям міста Махном, бо в перший раз він там протримався недовго, як і війська УНР після першого визволення .
Те, що формування дійсно частково перейшло до Махна я побачив на відомому фото, яке пишуть, що то парад Червоної гвардії в Катеринославі 1920 року.
До мене потрапила копія фотографії зроблена ще в радянські часи. Її часто тиражують, але, як з'ясувалось, з купюрами(прапори зафарбовують. витираючи написи на них)
На моєму фото те зроблене було лише з чорним прапором Махно. але не з червоним прапором Вільного козацтва. Вочевидь, те, що загони були сформовани в основному з  робітників Брянського заводу, далось взнаки і частина загону перейшла до Махна як бачимо разом з прапором.




На фото добре видно напис.
Навіть на моїй поганій копії видно що на прапорах можна  розібрати напис:"заг.КАЙДАЦЬКИЙ"
а нижче напис "ВОЛЯ...".. Скоріше за все це "Воля або смерть" 
Прапор світліший за махновський, отже або темно червоний або червоний...




РЕКОНСТРУКЦІЯ ПРАПОРУ ЗА ФОТО


ДРУГИЙ ВАРІАНТ БІЛЬШ ВІРОГІДНИЙ
І СХОЖИЙ НА ФОТО


Таких загонів червоної гвардії, що були створені 1917 року більшовиками, проте від початку 1918 стала на бік УНР. як цей Катеринославський Кіш очолюваний Горобцем . утворених з робітників Брянського заводу в Нових Кацдаках, було декілька в Катеринославі.  В Діїївці, в Амур-Ніжньодніпровську(робітники трубного заводу) в Підгородньому, в Новомосковську, в Олександрівську(Запоріжжя) і багатьої інших містах.
Зрозуміла також причина. чому частина загону ввійшла до армії Махна. На його прапорі було гасло за волю та трудовий люд. а робітники цих заводів і були тим трудовим людом.

ПРАПОР МАХНА 


СХОЖИЙ ПРАПОР У ХОЛОДНОЯРЦІВ








ТА У ЧОРНИХ ЗАПОРОЖЦІВ

ПОДІБНУ РЕКОНСТРУКЦІЮ ЗРОБИЛИ НА ОДНОМУ З БЛОГІВ


проте вони базуються лише на записах Горліса-Горського, в той час як був ще один опис одного з прапорів, де вказувалось про його вигляд і форму у чорних запорожців.

Історична реконструкція

РЕКОНСТРУКЦІЯ ПРАПОРА ХОЛОДНО ЯРОВСЬКИХ ОТАМАНІВ
 
Реконструкція прапора Холодно Яровських отаманів зазвичай робиться на основі даних з роботи  Юрія  Горліс-Горського. В його праці, щодо цієї теми є такі цитати:  «Сонце ще тільки піднялося над лісами, як залога, готова до походу стала густими лавами перед вівтарем. Отаман Деркач і Петренко винесли із вівтаря великої церкви оба холодноярські прапори і передали їх хорунжим[ С. 107].   І ще : «Прапори оба на наших руках залишилися. Носили ми їх на грудях, в дуплах переховували…  Спакували прапори у випорожнену кулю гарматню, загвинтили і закопали в Холодному Яру [ С. 261].
    Тобто прапорів було два. З іншої цитати можна зробити висновок, що допускався і третій прапор, як прапор підрозділу : «Збоку Мельників надійшов новий відділ. Попереду великий жовто- блакитний прапор із написом: «Курінь Білого Яру». Та колона не була довга...Отаман Мамай, соромливо ховаючи очі в борідку, оповів Деркачеві, що Побережжя підвело..» [С. 109].
    Про написи Горліс-Горський пише наступне: «1-й (основний) курінь Холодного Яру мав чорний прапор з гербом України і написом з одного боку – «І повіє новий вогонь з Холодного Яру», з другого – «Воля України – або смерть!»  і жовто-блакитний прапор з написом «Полк гайдамаків Холодного Яру» [С. 262].
Зовнішній вигляд взято з малюнків в «Літопису Червоної Калини», де в 20-30 рр. працював Ю. Горліс.






Немає коментарів:

Дописати коментар